87 metrelik iki kulesi bulunan yapı, izolatör olmamasına rağmen hareket etmedi.
87 metrelik iki kulesi bulunan yapı, izolatör olmamasına rağmen hareket etmedi.
Deprem sonrası çevresindeki binalar hasar görürken bu yapı adeta yerinden kıpırdamadı.
HATAY – İskenderun’da sahil şeridinde çok sayıda binada hasar meydana gelirken, 87 metrelik iki kulenin bulunduğu binada hasar olmamasına rağmen izolatör yoktu. Alışveriş merkezindeki cam eşyaların tek bir bölümü hareket etmedi.
Kahramanmaraş merkezli depremler Hatay’ın İskenderun ilçesinde de yıkım ve hasara yol açtı. Kentin en çok hasar gören bölgelerinden biri olan kıyı bandında çok sayıda yapı yıkılırken, ayakta kalanlar ise tabanın sıvılaşması nedeniyle hasar gördü. Bölgede iki yüksek kulesiyle dikkat çeken alışveriş merkezi, otel ve rezidanstan oluşan yapıda herhangi bir hasarın olmaması da dikkatlerden kaçmadı. Ayrıca binada bulunan alışveriş merkezindeki iş yerlerinde izolatörün olmaması yanında herhangi bir eşyanın zarar görmemesi de hayretler içinde kaldı. 19 katlı ve 87 metre yüksekliğinde iki kulesi bulunan binanın önünde yol üzerinde çökmeler olurken, binada neredeyse hiç oynama yok.
AVM yönetim kurulu başkanı Edip Zelluh, proje başladığında gevşeme ve sıvılaşma olduğunu belirterek, projede gerekli tüm önlemleri aldıklarını söyledi. Birkaç ayda tamamlanması planlanan şantiyenin projedeki planlamaya göre 1,5 yılda tamamlandığını vurgulayan Zelluh, “Türk mühendislerinin öncülüğünde projeye başladık. Çok sıkıntılı bir yerdi. birkaç ayda bitmesi gereken kat 1.5 yıl sürdü.Kazıklar 57 metreye kadar indi,diyafram duvarlar yapıldı.Gerçekler ortaya çıkınca sadece yerden değil yandan da büyük baskı oluştu.Tedbirlerin alınması gerekiyordu. Bunların hepsi dikkate alınmalıdır.Bu tür yerlerde depremden sonra sıvılaşma binanın hareket etmesine neden olabilir.Bina sağa ve sola eğilebilir, bunlar için önlem alınmalıdır.Burada sadece kalmakla kalmadık. dikey kazıklarla. Yatay çiviler şeklinde kazıklar çaktık.” dedi.
“Yalıtkan ihtiyacının olmaması projenin mevcut durumundan da bellidir”
Sahil şeridinde çok sayıda binada hasar meydana geldiğini ifade eden Zelluh, “Buradaki depremden sonra zemin kıyı şeridinde 50-60 santimetre aşağıya çöktü. Bu nedenle birçok bina kullanılamaz hale geldi. Binamız kendi seviyesinde kaldı ve sarsıntıyı atlattı. Burada sadece maliyet hesaplanmadı.” İzolatör kullanmadık. Bina yapılırken son 60 yılın kayıtlarına baktık. Tarih boyunca hava koşulları ve sarsıntılara bakıldı. Bütün bunlar göz önünde bulundurularak en doğru şekilde yapılmıştır. Dolayısıyla projenin şu anki durumunda izolatöre ihtiyaç olmadığı aşikar” diye konuştu.